Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

OpenOffice.org

OpenOffice.org - Σουίτα γραφείου: Το OpenOffice.org δεν είναι εφαρμογή αλλά πακέτο εφαρμογών που αναλαμβάνουν διαφορετικές εργασίες (επεξεργασία κειμένου/λογιστικών φύλλων, βάση δεδομένων, σχεδίαση κ.λπ.). Όπως είναι αναμενόμενο, πρόκειται για μία από τις πιο σύνθετες προσπάθειες στο χώρο του δωρεάν λογισμικού. Και, απλώς, δεν υπάρχει ανταγωνιστής που να πλησιάζει το επίπεδο της.

Το OpenOffice είναι ένα ακόμη εναλλακτικό αλλά ολοκληρωμένο πακέτο λογισμικού γραφείου ανοιχτού κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες χρήσιμες εφαρμογές. Συνοπτικά, η ολοκληρωμένη σουίτα εφαρμογών γραφείου OpenOffice.org αποτελείται από τα εξής προγράμματα: Writer (Επεξεργαστής κειμένου και HTML Editor), Calc (Φύλλο Εργασίας), Draw (Σχεδίαση διανυσματικών γραφικών), Impress (Παρουσιάσεις), Επεξεργαστή εξισώσεων και Συνεργασία με βάσεις δεδομένων.

Το OpenOffice λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων (Microsoft Windows, Solaris, Linux, Μac OS) και, δεδομένου ότι στόχος του είναι να προσεγγίσει τη λειτουργικότητα άλλων πολύ δημοφιλών προγραμμάτων με εφαρμογές γραφείου -όπως το γνωστό Microsoft Office-, αποτελεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, καλή λύση για χρήση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σχολεία, οργανισμούς αλλά και επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να αποκτηθεί ελεύθερα.

Φυσικά, για λόγους συμβατότητας, το OpenOffice αναγνωρίζει και δημιουργεί, μεταξύ άλλων, αρχεία Word, Excel και Powerpoint.

http://www.openoffice.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: